20 | 04 | 2014   castellano       english
ODG
formació
comunicació
publicacions
Banc Mundial
BID
BAfD
BAD
BERD
FMI
BEI
BIS
Club de Paris
UNCTAD
OMC
G8
Fitxa de dades bàsiques
Objectius i actuacions
Història
Estructura i funcionament
Deute extern
Participació espanyola
Articles i documents d'interès
Instruments i polìtiques
Enllaços
Estat espanyol
Països de la Perifèria
Organismes multilaterals
Transnacionals espanyoles
Deute ecològic
Deute il·legítim
Alternatives i moviments socials
Finançament responsable
Acaparament energètic: Impactes dels models energètics al SUD
19/02/2014
Els models energètics basats en combustibles fòssils i nuclears tenen una dimensió que va més enllà de les fronteres del propi territori.
Cicle documental Guatemala: conflictes locals, resistències globals
15/02/2014
La Plataforma de Solidaritat amb Guatemala, on l’Observatori del Deute en la Globalització pren part, inicia el proper dijous 20 de febrer el “Cicle documental Guatemala: conflictes locals, resistències globals” amb una sessió sobre l’explotació minera.


 
Inici > En profunditat  > Organismes multilaterals > G8 > Fitxa de dades bàsiques
G8
Fitxa de dades bàsiques
Nom de l'organisme G8
Any de creació 1975
Membres

Està format pels caps d'estat dels 7 països més industrialitzats: Alemanya, Canadà, Estats Units, França, Itàlia, Japó i el Regne Unit; més Russia.

Fins al juny de 2001 era conegut com a G7, ja que Russia no es va considerar membre fins a la darrera reunió del grup a Kananaskis, Canadà, tot i que encara se l'exclou de les discussions econòmiques més importants.

La Unió Europea està representada a les cimeres del G8 com a observador, al igual que el director del FMI i el president del Banc Mundial.

Dades principals

El G8 és el "club" dels mandataris polítics dels 8 països més rics i influents del planeta. Aquests mandataris es reuneixen un cop l'any a la Cimera del G8, per parlar sobre el devenir de l'economia, la política i la societat mundial, i per acordar linies comunes d'actuació en aquests camps. Al llarg de l'any, els ministres d'economia, comerç, relacions exteriors, mediambient, treball, etc. es troben per anar preparant la Cimera anual, acostant posicions i negociant consensos.

El G8, teòriament, no té poder decisori (és un fòrum de discusió), però les iniciatives que hi sorgeixen s'imposen implacablement en les institucions internacionals com el Consell de Seguretat de NNUU, el Banc Mundial, el FMI o l'OMC.

El G8 és, en definitiva, el fòrum on es dissenya la globalització neoliberal, on es prenen, de facto, decisions claus sobre la gestió de la política i l'economia mundials.

Pàgina web

Al no ser una institució formal, el G8 no disposa de pàgina web pròpia (com tampoc disposa d'un secretariat o oficina permanent). Sí existeix una pàgina (autoritzada) d'informació general: www.g7.utoronto.ca

Ultima actualitzacio, gener 2006

 
 
observatori @ odg.cat
Mapa de la Web L'Observatori del Deute en la Globalització (ODG) 2005 Llicè ncia de Creative Commons